Živka Davidovića 99 , Zvezdara , Beograd, tel: +381603730216

Protetika

Fiksna protetika

Krunice

Zubne krunice (navlake) su fiksni protetski radovi koji nadoknađuju krunični deo zuba, u potpunosti imitirajući boju, oblik i veličinu prirodnog zuba. Zubne krunice koriste se uglavnom, kada zub koji je polomljen ili oštećen usled karijesa, ne može da se ojača plombom.

Zubne krunice razlikuju se po materijalima od kojih sačinjene. Sve krunice koje se koriste u savremenoj stomatologiji su keramičke ili metalokeramičke. Metalokeramičke krunice imaju metalno jezgro, koje čini oko 50% zapremine krunice. One su još uvek najčešći izbor pacijenata, a razlozi leže u prihvatljivoj ceni, odličnim svojstvima i dobrim estetskim komponentama.

Bezmetalne krunice, tj. keramičke krunice –se u potpunosti izrađuju od keramike i predstavljaju vrhunske estetske nadoknade koje za razultat imaju potpuno prirodan izgled zuba.

Mostovi

Zubni mostovi su fiksne zubne nadoknada koje se sastoje od najmanje dve spojene zubne krunice. Indikacija za most je gubitak najmanje jednog zuba, što može narušiti oralno zdravlje, kvalitet žvakanja i estetiku lica. Kako ne bi došlo do toga izrađuje se most koji se cementira za zube susedno od bezubog polja, i na taj način se popunjava prazan prostor. On stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u bezubi prostor. Mostovi se cementiraju i nije ih moguće vaditi, što predstavlja razliku u odnosu na protezu.

Viniri

Viniri su keramičke ljuspice debljine oko 1mm, za koje je neophodno minimalno uklanjanje zubne supstance samo sa prednje strane zuba. One služe za poboljšanje estetskog izgleda zuba, i postavljaju se samo na zdrave zube, koji na sebi nemaju nikakve ispune. Dobar izbor su ukoliko želite da promenite boju, oblik i veličinu zuba, da smanjite razmake između zuba, i kod manjih nepravilnosti u položaju zuba.

Kada je situacija u usnoj duplji takva da fiksni radovi nisu izvodljivi, stomatologija nudi mogućnost mobilnih ili kombinovanih radova. Kombinovani radovi podrazumevaju one koje su samo parcijalno fiksirani u ustima, dok je ostali deo proteze mobilan i neophodno ga je skidati zbog oralne higijene.

Mobilna protetika

Mobilne proteze mogu biti totalne ili parcijalne.

Totalne proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti, dok kod pacijenata koji su sačuvali manji broj zuba, rešenje predstavljaju parcijalne proteze.

Parcijalne proteze se vezuju za preostale zube pomoću kukica ili atačmena (kopče ili drikeri), pri čemu parcijalna proteza može biti akrilatna ili skeletirana (poznata i pod nazivom vizil proteza). Parcijalna akrilatna proteza se izrađuje u potpunosti od materijala akrilata i vezuje se za ostale zube žičanim kukicama pa je kao takva manje izdržljiva od skeletirane. Parcijalna skeletirana (vizil) proteza je kvalitetnije rešenje jer osim veće izdržljivosti zbog metalnog skeleta, pacijentu pruža i veći komfor zbog manje površine dela proteze koji se naslanja na meka tkiva ( nepce, podjezični predeo). Na taj način je smanjen osećaj stranog tela u ustima. Njena prednost je i vezivanje za prirodne preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno bolju stabilnost u ustima. Umesto kukica, kao još bolja veza sa susednim zubima na skeletiranim protezama se mogu ugraditi i atačmeni. Atečmeni čvrsto i stabilno drže protezu u ustima, a skriveni su u delu proteze koji nije vidljiv spolja. U tim situacijama na nosećim zubima se moraju izraditi namenske krune koje se sa protezom vezuju po principu ključa i brave.